Doniraj / prispevaj društvu
Postani podporni član
Naše zgodbe

Leto 2006

"Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem! Ti si kruh, ki ga jemo. Ti si dom, kjer živimo. Ti si pljuča, s katerimi dihamo. Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah. Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava." Phil Bosmans


V tem letu smo se z družinami sestali na občnem zboru malo kasneje in sicer šele 8.4.2006 na sedežu društva v Trnovcu. Otroci so z vzgojiteljicama Majo in Edito odšli na poučen in zabaven pohod po okoliških gričih in dolinah. Sledilo je še kosilo na osnovi zdrave prehrane, malce kramljanja na soncu, nogomet za naše fante in izdelava podstavkov za pirhe za naše punce in že je bilo pozno popoldne, ko smo se morali odpraviti domov.

Spomladansko srečanje, 29.4.2006 - Potepanje in nabiranje špragljev po Krasu

Kot smo se dogovorili na občnem zboru društva sta Valter in Danijela na današnji dan, organizirala izlet članov na pravi slovenski Kras. Zbrali smo se ob 10 uri na počivališču AC Ljubljana - Sežana. In to kar 5 vozil oziroma družin. Veliko, glede na to, da je bila šele dan prej podana informacija o izletu na našem Forumu. In tudi veliko glede na slabo vremensko napoved - dež ves dan, po celi Sloveniji, celo na Krasu in Primorskem. 

Po popiti kavici na počivališču sta nas gostiltelja peljala skozi čudovite kraške vasice Tomaj, Dutovlje in Komen do Gorjanskega, kjer živijo Valterjevi starši. Oba Jana sta se do tu peljala na infuziji, pri Subanovi noni pa sta se odklopila in končno malce bolj sproščeno zadihala. Še vedno je deževalo, zato nas je nona povabila v hišo, kjer nam je postregla z kuhanimi šparglji, špargeljnovim narastkom in špargeljni z jajci. Mmmmm, dobro je bilo, in zdravo tudi. 

Namreč, šparglji ( Asparagus officinalis L.) so delikatesna vrtnina, ki je v svetu znana že več kot 4000 let. Stari Egipčani, Grki in Rimljani so jih cenili predvsem kot zdravilno rastlino, francoskemu kralju Ludviku XIV. pa gre zahvala, da se je njegova kulinarična uporaba v srednjem veku ponovno razširila. V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja tudi pri nas.

Mladi poganjki, ki jih navadno uživamo, so bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo železo, fosfor, kalcij, mangan in druge minerale, asparagin, eterična olja, jantarno kislino ter druge učinkovine. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob je špargelj odlična dietna hrana, tudi za sladkorne bolnike.

Špargelj deluje kot blag diuretik (asparagin, ki da značilen vonj urinu), lajša prebavo, pomaga pri delovanju jeter, pospešuje nastajanje veznega tkiva ter zbuja tek. Zdravniki ga priporočajo pri slabokrvnosti in bolnikom po operacijah. Špargelj naj ne uživajo ljudje z akutnim vnetjem sklepov ali z obolelimi sečili. Špargelj ima tudi sloves afrodiziaka, za kar pa se ima verjetno zahvaliti predvsem obliki mladih poganjkov.

Hkrati z šparglji so nas pogostili tudi z kozarcem odličnega domačega terana. In ne glede na dež, smo se kmalu odpravili v bližnji gozd iskat in nabirat šparglje. Kraševci so nas "ljubljanske srajce" naučili kako sploh izgleda špargelj, kje raste in kako se ga pravilno utrga. Vseeno smo nekateri kar mnogo prehodili, predenj smo jih zagledali in utrgali. Gostitelji pa -  kot da se jim šparglji sami polagajo v roke. 

Po dobri uri in pol smo nekateri do kože premočeni z akcijo končali. Valter je prijateljsko razdelil svoj "plen"  med ostale člane, tako, da smo jih vsi imeli vsaj za eno solato. Vrnili smo se do vasi, spotoma pa smo obiskkali še gorjansko pokopališče iz I. svetovne vojne, kjer naj bi bilo pokopanih preko 10.000 vojakov. To naj bi bilo največje takšno pokopališče, od Doberdoba oddaljeno nekih 8 km zračne linije.

Nona nam je doma pokazala še svojo kolekcijo zelišč, Valter pa nam je ponudil v pokušino domače češnjevo vino. In ob pokušini smo nekako prišli na debato, kako bi bilo, če bi naše Kengurujčke spravili na Triglav! Projekt za drugo leto? Mogoče?

Ura je bila že krepko čez poldne, zato smo se noni zahvalili za gostoljubnost in se odpeljali proti osmici Abram, Sveto, Kras

Kras slovi tudi po izvrstnih osmicah, kjer kmetje gostom na svojem domu teden dni ponujajo hrano in vino, ki ga pridelajo na svoji kmetiji. Na osmico vas bodo na križiščih opozorili smerokazi s fresko in krajem, kjer se osmica dogaja. Čeprav ima osmičarstvo na Primorskem že dolgo tradicijo, vse od časa vladanja habsburške cesarice Marije Terezije, pa nekdanje osmice še zdaleč niso bile podobne današnjim. 

Še vedno je deževalo, bilo je mrzlo, zato smo se posedli v notranjost. Naročili smo zdravo prehrano -  joto, domači narezek, štruklje, mlad domač sir v olivnem olju in podobno. Nekaterim oziroma večini mladim Kengurujčkom je hrana teknila, nekaterim pa pač ne - kot že tolikokrat doslej. Same precejene goveje juhe pač niso imeli!

Ob obloženi mizi smo se starejši Kenguruji pogovarjali o bodočih načrtih in predvesem o tem, kako našim malim Kengurujčkom popestriti in olepšati življenje. Mali Kengurujčki pa so se zabavali po svoje, se lovili, skakali in igrali skrivalnice - nekateri so celo zaplesali! V glavnem, vsem je bilo lepo in konec dneva je kar prekmalu prišel. Vsaj za tiste, ki smo zelo odvisni od časa! In ni bilo druge, kot da smo čimprej odbrzeli proti svojim domovom.
 
Imeli smo se lepo - vsi, stari in mladi. Še enkrat hvala gostiteljema Danijeli in Valterju.
 
Igor Loborec

Živalsko srečanje, 20.5.2006 - ZOO Ljubljana

Končno. Sobota je tu! Gremo v živalski vrt. Kengurujčki in kengurujčice, natančno 11 družin smo bili navdušeni nad današnjim srečanjem. Obisk ZOO-ja v velikem številu ni odvrnilo niti slabo vreme, saj je - vsaj na začetku - po malem rosilo. Prej bi lahko dejali, da je zelo neprimerno vreme za takšno srečanje. Bo pa vsaj ZOO prazen -  smo si mislili - in bo več prostora za ogled. Kako smo se motili! Enako so razmišljali tudi drugi in rezultat tega je bil poln živalski vrt kot že dolgo ne. In pri vsem tem smo še imeli veliko srečo, ker so prav ta dan organizirali bolj podrobno predstavitev nekaterih živali. Pomeni, da jih bomo - nekatere pač - mogoče lahko celo božali.
 
In res je bilo tako. Prijazna vodička Alma nas je najprej pripeljala do hišice, kjer imajo za posebne goste prav posebno predstavo. V roke je prijela kačo - brez skrbi, ni bila strupena - ki smo si jo kasneje kengurujčki podajali iz rok v roke, iz glave na glavo. Skoraj vsi so to poskusili, le nekateri so stopicali bolj zadaj in se skrivali za svojimi starši. Pa tudi tisti najbolj hrabri so imeli nekak grenak nasmeh na obrazu. Doživetje pa tako! 

Alma nas je popeljala mimo kamel, zeber, nojev, raznih opic do kletke s kenguruji. In slabo smo jih videli, saj so se skrivali pred dežjem. Ob zanimivem pripovedovanju naše vodičke je čas kar prehitro minil. Ogledali smo si še ježevce, tropske ptice, mačjo pando, slonico Gango, leoparda in leva, ko se je vodička morala posloviti. 

Sami smo nadaljevali mimo šimpanzov in medvedov Jake in Mete do kletke z volkovi. Nekateri smo zagrizli korak v breg in si ogledali še rise in kozoroge, drugi so nas počakali pri kletkah s pticami ujedami. Pa še obvezen pogled na sibirska tigra in že smo bili pri igralih. Mali kengurujčki so dokazali, da skačejo kot je treba in so nam le to demonstrirali na trampolinih. Drugi spet so se raje vozili z vlakcem, medtem, ko so treji preizkušali svojo moč in spretnost na umetnem plezalnem balvanu. Kar prehitro je minila urica na igralih, ko so nas čudni zvoki iz trebuščkov spomnili, da bi bilo dobro obnoviti pokurjeno energijo. Zato smo se iz ZOO-ja poslovili, pred bikcem naredili še eno gasilsko sliko - vendar... Kje so pa še ostali? 

Tri družine se nikakor niso mogle odtrgati od "terapevtske seanse", kjer so ti ogromnega kosmatega pajka položili na obraz. Brrrrrrrrrrrr... izgleda grozno, vendar ne za naše kengurujčke. Tako smo lahko slišali in jok in smeh hkrati, kar se ti lahko zgodil le nekajkrat v življenju.

Bilo je lepo, otroci so doživeli marsikaj, kar se jim bo vtisnilo kot lep spomin. In to je najvažneje. 

4. družinski tabor - Bohinj

V prvem tednu julija smo se kengurujčki združno, skoraj v polnem številu odpravili na tabor z naslovom "Izzivi in tveganja odraščanja" na obronke bohinjskega jezera. Tabor je potekel od 1.7.2006 do 8.7.2006. Prispeli smo v dom CŠOD v Bohinju. Imeli smo kar nekaj ustvarjalnih delavnic, risali na platna ob Bohinjskem jezeru z Majo in Edito, se vozili s kanuji, imeli pohode okoli jezera in na Vogel - ne naporne. Mlajši so šli na ogled k palčkom, ogledali smo si pa tudi predstavo "Jaz sem oče Škrat". Smo zelo dobro jedli, tako da pohvale kuharju in kuharicam. Starši so imeli predavanje z ga. Marijo Tome in ga. Marjo Strojin. Z Jernejem Tometom in Marjeto Bizaj smo naredili iz lesa maskoto, ki je na ogled v domu. Ob večerih smo imeli, kot na vseh taborih nujno salama party ob tabornem ognju. Kar je včasih zašlo pozno v noč in smo potrebovali tudi popoldanske počitke. Otorci stari od 11 do 16 let so imeli pogovor in predavanje z ga. Ksenjo Kos, prav tako tudi starši na temo družinske meditacije. Plezali smo po skalah, zavarovani z varnostnimi pasovi, nekateri so tudi kolesarili. Predvsem pa je bil teden obarvan z nogometom, težave nam je delala le žoga, ki je večkrat pobegnila po potki proti jezeru. Odšli smo se zabavati prav tako na ranč Marcina, kjer smo se učili jahati na konjih. Ker pa so otroci radovedni in si želijo novega znanja so se s starši učili hoditi na hoduljah.

Izobraževalni izlet, 16.9.2006 - Potepanje po slovesnekm Primorju

Na ne ravno lep sobotni dan smo se odpravili na potepanje po slovenskem Primorju. Najprej so se odpravili na UL fakulteto za pomorstvo in promet. kjer so nam profesorji in naš član g. Suban (prav tako profesor) razložili kar nekaj zanimivost o samem prometu na morju. Najmlajšim je bil najbolj zanimiv ladisjki simulator s katerim smo varno prispeli do namišljenega pristanišča.Bili smo neverjetno presenečeni kaj vse lahko preko računalnikov zaznavajo, preračunavajo, izračunavajo in vodijo. Pot smo nadaljevali do mesta Piran, kjer smo bili mnogi od turistov. Ogledali smo si znamenitosti mesta z glavnim Tartinijevim trgom, Benečansko - občinsko palačo, baročni trg 1. baja, masivno mestno obzidje, Tartinijevo rojstno hišo, sodišče, cerkev sv. petra, stolno cerkev sv. Jurija in še in še. Po obseženem ogledu mesta Piran smo se odpravili do parkirišča Bernardin in naprej do ladjice Portorož, kjer nas je že čakal prijazen kapitan g. Gorjan Jurij. Razgledali smo si ladjo in kaj kmalu odpluli na odprto. Razgled proti obali je bil prečudovit, dokler se v bližini Kopra ni pričelo oblačiti. Hitro smo se odpravili preko valov nazaj v pristanišče, kjer pa nas je že močno namočil dež. Ne smemo pa pozabiti na čudovito morsko kuhinjo, ki nam jo je pripravil kuhar na ladji. 

Kostanjev piknik, 7.10.2006 - Trdinov vrh in postojanki Gospodični

Na sobotno jutro smo se odpravili proti Novemu mestu. Pot je bila zelo dolga, ko smo prispeli do lovskega doma so nas tam pričakali naši gostitelji družina Šušteršič z lovskim golažom, ki so ga pripravili lovci LD Brusnice.
Po okrepčilu smo se odpravili do Trdinovega vrha in to kar brez osebnega dokumenta prav na mejo s Hrvaško. Ogledali smo si cerkev sv. Gere na Hrvaškem od koder je bil lep razgled. Nato smo se peljali nazaj do cerkve sv. Miklavža, kjer smo videli vojašnico in pokvarjeno stezo za zmajarje.
Po vrnivi nazaj k lovskemu domu smo se najedli in ustvarjali voščilnice, stripe, risbe. Ker pa smo imeli polne trebuščke smo odšli na kratek sprehod do studenca Gospodična.
Za Konec smo pekli in kuhali kostanj, saj je bil to kostanjev piknik in brez njega ne bi bil pravi piknik.

Iva Maletič, 11 let

Na kostanjevem pikniku smo poslušali tudi bajke in povesti o Gorjancih, avtorja Janeza Trdine, ki je bil eden med prvimi, ki so objavljali prispevke v časopisu Slovenija.

Predavanje, 24.11.2006 - Črevesne stome pri otrocih

V večnamenskem prostoru OŠ Preska smo izvedli predavanje na temo Črevesne stome pri otrocih, ki ga je predavala dr. med. Diana Gvardjančič. Pri odgovorih je sodeloval tudi dr. med. Jernej Brecelj. Predavanje je bilo izvedeno za vse naše člane in učitelje, ki poučujejo naše otroke. 
Predavanje je bilo zelo poučno, saj smo natanko izvedeli kaj se je dogajalo z našimi otroci že nekaj dni po rojstvu. Zdravnika sta odgovarjala na vsa vprašanja, ki so se našim članom porajala v glavah že od samega začetka. Za obisk in strokovne odgovore se jima v imenu društva najlepše zahvaljujemo. 

Novoletno srečanje, 10.12.2006 - Kolosej 

Ob 11.00 uri smo se zbrali na srečanju v Koloseju - Ljubljana. Na voljo so nam bili trije filmi, Bitka za božič, Božiček 3 in pa Odplaknjeni Gizdalin.
Po končanem filmu smo odšli na kosilo na Livado. Po končanem kosilu nas je obiskal sv. Miklavž, ki je obdaril vse otroke in še nekaj staršev povrhu.
Zunaj pred Livado, so se otroci lahko igrali in zabavali, medtem pa so se starši pogovarjali. Vzgojiteljice so pripravile tudi nekakšen likovni krožek za vse otroke, ki so si zaželeli malo ustvarjanja. 

naši zvesti donatorji