Doniraj / prispevaj društvu
Postani podporni član
Naše zgodbe

Leto 2008

Izbira mojih prijateljev ustvarja vrt, ki mi polni srce vse življenje!


Predavanje 25.1.2008 - Syndrom kratkega črevesja

Kot tudi lani smo pričeli z izobraževanjem naših članov in gostov. Tokrat smo ga izvedli v kleti KC Ljubljana. Predavala ga je dr. med. spec. ped. Inka Lazar. Takšna izobraževanja so zelo zanimiva saj napetost med zdravniki in udeleženci - starši postane zelo sproščena. Postavljajo se vprašanja na vsa nesoglasja in nevednosti, ki so se nabrala skozi leta.

2. otroški tabor - Rakitna

Kot tudi v preteklem letu so se naši otroci udeležili otroškega tabora. Od 25.4. do 30.4.2008 so se družili, kot lani v Mladinskem klimatskem zdravilišču na Rakitni. Za otroke so poskrbele strokovno usposobljene vzgojiteljice in medicinske sestre. Sodelovali pa smo tudi s tam zaposlenimi: psihologinjo, športno pedagoginjo in medicinsko sestro. Govorili smo predvsem o temah spolnost, sprejemanje drugačnosti, odnosi v skupini, konflikti med vrstniki... Da pa nismo imeli samo pogovornih delavnic smo izpeljali tudi igre brez meja, izdelovali mandale, izdelovali slike, ustvarjali različne stvari, plezali po plezalni stezi, igrali nogomet, streljali z lokom... Večkrat smo se odpravili na sprehod do jezera in malo po Rakitni, prav tako pa smo odšli tudi na nočni sprehod. Ker nam je ponagajal dež smo organizirali tudi Izbor za Miss in Mistra tabora. Vsak od otrok je dobil svojo vlogo. V nedeljo smo organizirali nogometno tekmo s pravim nogometnim sodnikom. 
Najmlajši so se poleg vseh dejavnosti odpravili na pod raziskovanja in iskanja treh medvedkov. In ustvarili so svojo lutkovno predstavo.
Starši so si lahko ob prihodu ogledali naše aktivnosti na posnetkih, ki so se vrteli na televiziji. Veliko dogajanj, smo namreč zabeležili s kamero. Otroci so bili zelo zadovoljni

Spomladansko srečanje, 1.6.2008 - Raziskovanje Smlednika

Na ta sončen dan smo si Kengorujčki odšli ogledati HE Mavčiče in se po ogledu povzpeli na grad smlednik od koder smo imeli lep pogled na Alpe in Karavanke. Najmlajši so imeli presenečenj zapravljivčka in konje, ki so jih popeljale do Campa Dragočajna, kjer so nas čakale dobrote iz žara. Po končanem kosilu smo se malo razgibali z raznimi igrami. Bilo je veselo, dokler nas ni odgnal dež. 

6. družinski tabor - CŠOD Dom na Peci

Kot smo že lani poročali smo se od 6.8. do 15.8.2008 udeležili tabora na Koroškem. Ker se je v teh nekaj let populacija otrok razdelila na otroke in mladostinke smo morali program razdeliti na skupine. Starši so imeli predavanja pri univ. dipl. psih. Marji Strojin, mladostnike je vodil soc. del. Gregor Seme na temo stresu se ne moremo izogniti - obladajmo ga, delavnice z neverbalno in verbalno komunikacijo, ter pecovizija. Za najmaljše in med prostim časom pa so poskrbele vzgojiteljice. 
Drugi del delavnic sta vodila priznana strokovnjaka Andrej Trampuž - starše in Maja Trampuž - mladostnike. Glavne teme pogovorov so bile zakonitosti v medsebojnih odnosih v družini, varna in konstruktivna komunikacija v družini, praktične metode spoprijemanja s stresom pri starših ter različni procesi psihosocialnega razvoja ter socialne igre pri otrocih.
prvi večer smo imeli presenečenje. Obiskal nas je Adi Smolar in nas popeljav v svet glasbe. Vse dni pa smo se zabavali ob ognju in salama party-u. 
Seveda pa smo se tudi športno rekreirali in raziskovali Koroško. Nekateri so se odpravili na vrh gore Pece, ostali le do koče na Peci. Obiskali smo spečega kralja Matjaža. Ogledali smo si tudi Peško podzemlje v rudniku železa in svinca Mežica, osvežili v Iverčkem jezeru, poveselili na veselici v Črni na Koroškem. Zaključili pa z indijanskim večerom, ki so ga cel tedne pripravljali najmlajši in vzgojiteljice.

Kostanjev piknik, 12.10.2008 - Trubarjava domačija

Odpravili smo se na raziskovanje dolenjske, kjer smo se ustavili v Trubrajevi domačiji. Otroci so si izdelali svojo prvo vezano knjigo. Starši pa so med tem časom prisluhnili vodiču o samem živlenju Primoža Trubarja. Po končanem ogledu smo se odpravili do počitniške hišice družine Šilc, kjer smo imeli pojedino in seveda pečen kostanj.

1.kongres enterostomalne terapije, 24.10.2008 - Portorož

Kot društvo smo se v tem letu in nasplošno prvič udeležili kakršnega koli kongresa. Namen je bil predvsem predstaviti delovanje našega društva.

Novoletno srečanje, 14.12.2008 - Kolosej in Horjul

Tudi v letu 2008 smo organizirali novoletno srečanje za naše člane društva. Zbrali smo se ob 10 uri v Koloseju v Ljubljani, kjer smo si ogledali film Madagaskar 2. Po končanem filmu smo se odpeljali do Šporne dvorane Horjul, kjer smo se okrepčali, da smo lažje dočakali obisk Dedka mraza. Najmlajše je obdaril z darili naših sponzorjev. 

naši zvesti donatorji